top of page

De laatste Franse GP?

De Franse Grand Prix van dit weekend is de vierde die op Paul Ricard wordt verreden sinds de Formule 1 in 2018 terugkeerde naar het circuit van Le Castellet.

Het zou echter wel eens de laatste F1-race kunnen blijken te zijn die in het grote autosportland wordt gehouden, aangezien het contract van het circuit om de race te organiseren aan het einde van dit seizoen afloopt.


Nu het contract van het circuit voor de Grand Prix van Frankrijk aan het eind van dit seizoen afloopt en de concurrentie over welke locaties het recht zullen krijgen om Formule 1 evenementen te organiseren groter is dan ooit, lijkt Paul Ricard bovenaan de lijst te staan van circuits die het meest waarschijnlijk plaats zullen maken voor andere circuits op de kalender.


Dat zou kunnen betekenen dat dit weekend wel eens de laatste Franse Grand Prix zou kunnen blijken te zijn voor de nabije toekomst. Maar hoewel velen het circuit misschien niet zullen mis


sen als het inderdaad van de kalender verdwijnt, zal het verlies van een race in een van Europa's belangrijkste motorsportlanden toch sterk worden gevoeld. Vooral omdat er voor het eerst in decennia twee winnende Franse coureurs op de startgrid staan, en de Franstalige kampioenschapskandidaat Charles Leclerc uit Monaco komt, nog geen 200 kilometer verderop.


Stefano Domenicali, CEO van F1, besprak onlangs het idee om de Franse Grand Prix mogelijk te verplaatsen naar een nieuw stratencircuit in Nice, maar er is weinig dat erop wijst dat dit meer is dan een tactiek om druk uit te oefenen op de racepromotor van Monaco. Als de Formule 1 haar race in Frankrijk verliest, zal het hopelijk niet lang duren voordat een nieuwe en interessantere locatie kan worden gevonden. Maar het enige andere F1-circuit van het land, Magny-Cours in het landelijke Nevers, past nauwelijks in de doelstelling van Lib


erty Medias voor races in "destination cities".


Circuitgegevens: Paul Ricard

Ronde-lengte 5,842 km (3,63 mijl)

Grand prix-afstand 309,626 km (192,393 mijl)

Ronderecord (race) 1'32.740 (Sebastian Vettel, 2019)

Snelste ronde (elke sessie) 1'28.319 (Lewis Hamilton, 2019, kwalificatie drie)